Facebook

Toegangsplan

Toegangsplan

Contacteer de gemeentediensten

Elektronisch loket

Fixmyuccle

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Stedenbouw / Erfgoed

Erfgoed

Erkend erfgoed …

 

Ukkel bezit talrijke gebouwen en landschappen die wettelijk beschermd zijn (« bescherming » of opname op de « beschermingslijst »).

 

De recentste architecturale verwezenlijkingen die nog niet wettelijk beschermd zijn vormen een neteliger probleem.

 

  • Zeer oude gebouwen : bijvoorbeeld, het Papenkasteel en de Molen van Nekkersgat.
  • Ook enkele werken uit het begin van de XXste eeuw, zoals het beroemde gebouw Bloemenwerf van de architect Vandevelde.
  • Halfnatuurlijke landschappen waar de natuur en de mens samengewerkt hebben om de landschappelijke kwaliteit en de biologische rijkdom te beschermen: bijvoorbeeld, de Kauwberg en de holle weg van het Crabbegat.


Iedereen is het erover eens dat deze officieel erkende waardevolle getuigenissen uit ons verleden in de best mogelijke staat bewaard moeten worden. Grote voorzichtigheid is dus geboden wanneer er aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen onderzocht worden voor renovaties of verbouwingen op basis van de nieuwe behoeften. Het is de taak van de openbare overheden om deze verantwoordelijkheid in het algemeen belang op te nemen.

… en potentieel erfgoed


De recentste architecturale verwezenlijkingen die nog niet wettelijk beschermd zijn, vormen een neteliger probleem. chantemerleHet gaat niet over de vraag of men wel of niet van een bepaalde stijl houdt. Het gaat er daarentegen om of het de moeite waart is om enkele ervan te bewaren als representatieve werken van de creativiteit van een tijdperk. Alles beschermen gaat natuurlijk niet: de bescherming verliest haar geloofwaardigheid indien ze veralgemeend is !
Wij hebben echter nog geen afstand kunnen nemen en ons oordeel is niet beïnvloed door culturele referenties zoals voor oudere werken. Onlangs was er een acuut probleem naar aanleiding van een aanvraag tot afbraak van een interessant huis uit de jaren 60 (werk van de architect J.Dupuis) om het te vervangen door een goed architecturaal project overeenkomstig het van kracht zijnde BBP. Het College heeft pas na rijp beraad een beslissing genomen. Eerst werden er inlichtingen ingewonnen en de argumenten van de aanvrager met deze van de tegenstanders van de afbraak zo objectief mogelijk vergeleken (iedereen heeft zich kunnen uitdrukken in het kader van een zeer boeiende discussie). Drie essentiële aspecten werden in aanmerking genomen voor de stedenbouwkundige analyse van dit dossier :

  • De kenmerken van dit huis Dupuis en zijn plaats in het werk van de architect ;
  • Het nieuwe hedendaagse architecturale project dat wordt voorgesteld ;
  • En ten slotte, de verbouwingsmogelijkheden van de bestaande woning overeenkomstig de huidige comfortbehoeften.

Het College heeft uiteindelijk besloten om de aangevraagde vergunning toe te kennen. De afbraak weigeren betekende ook dat de verbouwing van het huis Dupuis overwogen moet worden: het van kracht zijnde BBP geeft inderdaad de aanvrager het recht om over een ruimere woonoppervlakte dan de bestaande woning te beschikken. Zo’n uitbreiding zou de integriteit van het oorspronkelijke werk, dat van uitstekende kwaliteit is, vast en zeker in het gedrang kunnen brengen. Op verzoek van het Schepenambt van Stedenbouw heeft het Ukkelse College ook besloten de architecturale werken te onderzoeken die in de jaren ’50 en ’60 op ons grondgebied werden opgetrokken. Het doel is om de werken die wettelijk beschermd zouden kunnen worden te registreren voordat er een aanvraag van vergunning voor ingediend zou worden. Onze wil is deze patrimoniale verantwoordelijkheid zo spoedig mogelijk en oordeelkundig op te nemen met de medewerking van alle geïnteresseerde burgers.Document acties

Wijziging van de openingsuren van het gemeentebestuur tijdens de zomer

Van 8 juli t.e.m. 23 augustus 2019 zijn de gemeentediensten toegankelijk voor het publiek van 7.30 tot 13.30 uur, met uitzondering van de loketten van de dienst Stedenbouw die enkel open zijn van 9 tot 12 uur. Er is geen avondpermanentie.

Opgelet !!!

Van 24/06 tot 2/09/2019 moet u voor reispassen en uittreksels uit het strafregister naar de 3 Auguste Dansestraat 3 (benedenverdieping) gaan en niet naar de 3de verdieping op het gemeentehuis. Omwille van de vervanging van de lift van het gemeentehuis werd een tijdelijke verhuizing voorzien om de toegang tot deze diensten te vergemakkelijken.

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« augustus 2019 »
augustus
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Agenda
Jaarlijkse tentoonstelling van Uccle Centre d'Art 06-06-2019 - 23-06-2020 — Kunstenhuis Ukkel - Dekenijstraat, 102
Muziek in het park op 18 augustus 2019 18-08-2019 16:00 - 17:00 — Wolvendaelpark - Toegang : Rodestraat / Wolvendaellaan
Muziek in het park op 25 augustus 2019 25-08-2019 16:00 - 17:00 — Wolvendaelpark - Toegang : Rodestraat / Wolvendaellaan
Muziek in het park op 1 september 2019 01-09-2019 16:00 - 17:00 — Wolvendaelpark - Toegang : Rodestraat / Wolvendaellaan
De Rommelmarkt voor Kinderen 08-09-2019 09:00 - 18:00 — Wolvendael Park
Aankomende agenda-items...

 

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket