Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Subsidie "Ondersteuning burgerproject" 2019 - 2020

Subsidie "Ondersteuning burgerproject" 2019 - 2020

- De winnende projecten van 2019

- De winnende projecten van 2020

De subsidie Ondersteuning burgerproject werd in oktober 2019 gelanceerd door de dienst Burgerinspraak en heeft als doel begrotingsmiddelen beschikbaar te stellen voor burgerprojecten om de leefomgeving van de Ukkelaars te verbeteren en de banden tussen de bewoners te versterken in een streven naar duurzame ontwikkeling.

Deze subsidie is het resultaat van de participatieve workshops in het kader van het VILCO‑project van Brulocalis en de partners van het Comité Duurzame Wijk Sint-Job, Oxy 15, Uccle en Transition en de gemeente Ukkel.

In het kader van de nieuwe projectoproep worden projecten bestemd om hulp te bieden aan Ukkelse burgers om het hoofd te bieden aan de gezondheidstoestand (eenzaamheid, gezondheid, bevoorrading, ...) als eerste bestudeerd.

Er worden twee nieuwe projectoproepen gelanceerd in maart en september 2020. Kandidaturen kunnen ingediend worden van 9 maart tot 8 mei (bekendmaking van de resultaten in juni) en van 9 september tot 3 november 2020 (bekendmaking van de resultaten in december).

Hoe dient u een kandidatuur in?

Vul het aanvraagformulier in en stuur het op naar de dienst Burgerinspraak, per e-mail (burgerinspraak@ukkel.brussels) of met de post (Wolvendaellaan 6 te 1180 Ukkel).

Aanvraagformulier ()

Reglement ()

De eerste editie in 2019 heeft 9 projecten van 8 organisaties bekroond: de collectieve moestuin Latour, Semance, het feestcomité Melkriek, Mussen 1180, Uccle en Transition, Repair Café Uccle, la Roseraie vzw en Comité Florida-Langeveld vzw, voor een totaalbedrag van 7.200 euro.

- Collectieve moestuin Latour: project voor een collectieve biomoestuin en gezamenlijke sessies rond tuinieren, permacultuur en zaaiworkshops om te oogsten en te ruilen tussen de deelnemers en mensen in armoede. (Bedrag van de subsidie: 850 euro)

- SEMANCE: project voor een productieve burgerbank. Productie, uitwisseling en ruiling van biologische en traditionele zaden, gebaseerd op permacultuur door het gebruik van micro‑organismen met het oog op autonomie en zelfvoorzieningseconomie. (Bedrag van de subsidie: 350 euro)

- SEMANCE: project voor een collectieve zaadproducerende tuin-moestuin op het verkeerseiland Cauter om na te denken over lokale en verantwoorde voeding. (Bedrag van de subsidie: 650 euro)

- Feestcomité Melkriek: project voor een feest in de wijk Melkriek op 20 juni 2020. Het heeft als doel banden te smeden en sociale menging tot stand te brengen. Er staat ook een rommelmarkt en muziekanimatie op het programma. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)

- Mussen 1180: project voor de bescherming van de mussen door nestkastjes voor mussen te plaatsen onder de kroonlijst om de nestbouw van de mussenkolonies in Ukkel te ondersteunen. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)

- Uccle en Transition: het project "Débat de la Transition" stelt een cyclus van lezingen‑debatten voor om thema's aan te kaarten die verband houden met de ecologische transitie in de ruime zin, zoals stadslandbouw, duurzame ontwikkeling en ecofeminisme. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)

- Repair Café Uccle: project "Repair Café van la Roseraie". Organisatie van een Repairactiviteit per maand in la Roseraie. Het is de bedoeling verspilling en massale afvalproductie tegen te gaan dankzij herstelworkshops (huishoudtoestellen, naaien, ...) voor het publiek. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)

- La Roseraie-Espace Cré-Action vzw: project voor een collectieve biomoestuin om gezamenlijk te oogsten en een kippenhok. (Bedrag van de subsidie: 1000 euro)

- Comité Florida-Langeveld vzw: project voor het behoud van de collectieve tuin "Jardin des Deux Cerisiers", een open en gezellige ruimte die een groene bufferzone voor het drukke verkeer vormt. In deze tuin kan je proeven van eetbare planten of planten en zaden uitwisselen.

Bijeenkomst van de winnaars van de Ondersteuningssubsidie 2019

Op 20 januari werden de winnende projecten voorgesteld in de raadzaal van het gemeentehuis van Ukkel, in een gezellig kader en met uitwisselingen over burgerinitiatieven.

De editie 2020 heeft zes projecten bekroond

Van de tien projecten die ingediend werden in het kader van de tweede projectoproep 2020 werden er zes geselecteerd. Inspirerende projecten met een grote diversiteit, die uitgevoerd zullen worden in talrijke wijken van de gemeente:

- "Buurtcinéclub" (Ciné Coq).

- Collectieve tuin "De twee kerselaars" (Wijkcomité Florida Langeveld).

- "Zet je wijk in de bloemetjes" (Burgergroepering "Fais une fleur à ton quartier").

- Een project voor de realisatie van digitale dagbladen door de leerlingen van het IRSA voor de bewoners van een rusthuis (IRSA).

- Een project voor schoolondersteuning in de wijk Merlo (PCS Merlo/Dynaco vzw).

- Een project Repair café fietsen en velotheek (Unité du Rosaire).

Op 25 januari 2021 om 20.00 uur worden de projecten aan iedereen voorgesteld via het platform Zoom.

Info en inschrijvingen: burgerinspraak@ukkel.brussels - 02/348.67.87

Document acties