Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

Wolvendael 668

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Nieuws / Het Ukkelse vaccinatiecentrum in de Egide Van Ophemstraat is operationeel

Het Ukkelse vaccinatiecentrum in de Egide Van Ophemstraat is operationeel

! Het is nutteloos om naar de gemeente te bellen of om naar het gemeentehuis te gaan. Het gewest (GGC) en niet de gemeente verstuurt de oproepingsbrieven om u te laten vaccineren en legt de afspraken vast.

Sinds begin dit jaar is België begonnen met vaccineren tegen het coronavirus (COVID-19). Deze vaccinatie, op vrijwillige basis en gratis voor elke burger, is het wapen waarmee we het virus kunnen overwinnen. Dankzij het vaccin kan het lichaam immers antilichamen aanmaken die de viruspartikels helpen te bestrijden en dus uzelf en de personen rondom u te beschemen. De doelstelling is dat minstens 70 % van de Belgische bevolking gevaccineerd wordt om groepsimmuniteit te bereiken. Het virus zal zich dan minder snel verspreiden en de personen die niet gevaccineerd zijn zullen ook beschermd worden. Zolang de groepsimmuniteit niet bereikt is, is het belangrijk om de voorzorgsmaatregelen te blijven respecteren, een mondmasker te dragen en de hygiëneregels toe te passen, zelfs als u gevaccineerd bent.

Welke stappen moet u volgen om u te laten vaccineren?

 1. U krijgt een brief, sms of e-mail van het gewest (GGC) die u uitnodigt om u te laten vaccineren.
 2. Surf naar de website of bel het telefoonnummer in de brief.
 3. Kies een datum, het uur en de plaats van vaccinatie voor de injectie van de eerste vaccindosis en een tweede datum en het uur voor de injectie van de tweede dosis (9 tot 12 weken na de eerste datum). De injectie van de tweede dosis gebeurt verplicht in het centrum waar de injectie van de eerste dosis plaatsgevonden heeft.
 4. Bevestig uw inschrijving.
 5. U krijgt de inschrijvingsbevestiging voor de dubbele vaccinatie, per sms of per e-mail.

Aandachtspunten:

 • Wanneer u uw inschrijving via internet bevestigt en het centrum van Ukkel Egide Van Ophem (Espace 110) niet verschijnt in de lijst met voorgestelde centra, betekent dit dat het volzet is voor die datum.
 • Zodra u een locatie gekozen heeft, kunt u deze niet meer wijzigen.

Wanneer krijg ik de oproepingsbrief om me te laten vaccineren?

De vaccinatiecampagne zit momenteel in fase 1B, bestemd voor 65-plussers en 18- tot 65-jarigen met comorbiditeit. Enkel deze personen krijgen in de loop van de komende weken een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Wanneer fase 1B beëindigd is (rond de maand juni), gaat de vaccinatie over naar fase 2, bestemd voor de rest van de bevolking.

Aandachtspunten:

 • De oproepingsbrieven worden rechtstreeks door het gewest (GGC) verstuurd met de post, per e‑mail of per sms en in dalende volgorde van leeftijd. Het is dus normaal dat mensen uit uw omgeving al een oproepingsbrief gekregen hebben, maar u nog niet.
 • 72-plussers die geen uitnodiging gekregen hebben om zich te laten vaccineren, kunnen voortaan contact opnemen met het callcenter van de GGC om een afspraak te maken (02/214.19.19).

Welk vaccin zal ik krijgen?

Het type vaccin dat een burger krijgt is op voorhand door de GGC vastgelegd. Momenteel zijn er 4 vaccins goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau: Pfizer-BioNtech en Moderna, twee vernieuwende vaccins met messenger-RNA, en AstraZeneca en Johnson&Johnson, die vectoren gebruiken om binnen te dringen in de cellen die een typisch eiwit van SARS-Cov-2 produceren en om het immuunsysteem te stimuleren.

Aandachtspunt:

Het type vaccin dat een burger krijgt is op voorhand door de GGC vastgelegd. Het is bijgevolg niet mogelijk het type vaccin te veranderen door de afspraak uit te stellen. Indien de burger de vaccinatie weigert, wordt hij geschrapt uit de vaccinatiecampagne die aan de gang is voor de voltallige groep. Indien hij daarna van mening verandert, kan hij zich in tweede instantie laten vaccineren, na of in een andere fase van de campagne. Een andere mogelijkheid is om de afspraak uit te stellen. Zolang hij zijn weigering niet meegedeeld heeft, wordt hij in dat geval niet uitgesloten uit de campagne en behoudt hij de mogelijkheid om zich in te schrijven.

Wat moet u bij zich hebben tijdens uw afspraak?

 • De oproepingsbrief (inclusief het e-ticket met de QR-code) en uw identiteitskaart;
 • Een beschermingsmasker.

Hoe verloopt de vaccinatie?

 • Uw temperatuur wordt gemeten aan de ingang van het gebouw;
 • Uw identiteit, uw afspraak en uw COVID-vaccinatiekaart (in geval van de tweede dosis) worden gecontroleerd;
 • Voor de injectie stelt een verpleegkundige u enkele medische vragen om te beoordelen of u geschikt bent om het vaccin te krijgen;
 •  Indien dit het geval is, zal een vaccinator u het vaccin toedienen in uw bovenarm. Het dragen van ruime kledij wordt aanbevolen;
 • Na uw vaccinatie blijft u 15 minuten in de rustzaal om te controleren of er geen allergische reacties optreden;
 • Daarna mag u het vaccinatiecentrum verlaten.

Aandachtspunt:

 • Na de dubbele vaccinatie heeft uw lichaam 10 tot 14 dagen tijd nodig om voldoende antilichamen aan te maken zodat het vaccin u zo goed mogelijk tegen het coronavirus beschermt.

Is het vaccin tegen het coronavirus veilig, rekening houdend met de snelle ontwikkeling ervan?

De COVID-19-vaccins zijn ontwikkeld volgens dezelfde strikte reglementaire vereisten inzake farmaceutische kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid als andere geneesmiddelen. Het vaccin kon zo snel ontwikkeld worden doordat alle betrokken partijen in de wereld (producenten, onderzoekers en regeringen) er samen volledige prioriteit aan geschonken hebben.

Het beheer van het Ukkelse centrum verloopt in samenwerking tussen de gemeente en het Rode Kruis. Dit laatste verzekert de operationele en medische leiding van het centrum. De GGC blijft baas over de verzending van de oproepingsbrieven, de keuze en de levering van de vaccins.

Verschillende burgers hebben zich als vrijwilliger aangeboden om de medische of logistieke teams van het centrum te versterken. De planning wordt opgesteld door het Rode Kruis. Om u in te schrijven: Mobiliss (auth0.com) 

Taxicheques vaccinatie

De gemeente heeft een specifieke voorziening ingevoerd om de verplaatsing van alleenstaanden en minder mobielen naar de vaccinatiecentra te vergemakkelijken. Er zijn taxicheques beschikbaar voor begunstigden van de verhoogde tegemoetkoming (inzake gezondheidszorg) die 65 jaar of ouder zijn of een handicap hebben (verminderde zelfredzaamheid van minstens 9 punten). Er wordt concreet een cheque van € 10 toegekend per verplaatsing naar of van een vaccinatiecentrum in het Brussels gewest. De taxicheques worden toegekend door de dienst Sociale Actie (02/899.83.83).

Zich laten vaccineren, dat is niet alleen zichzelf, maar ook de anderen beschermen!

 • Voor meer info over de vaccinatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ https://coronavirus.brussels/nl/jij-bent-een-deel-van-de-oplossing/ - 0494/53.16.31 - 02/214.19.19.

 • Hoe werkt het virus? Hoe werkt een vaccin tegen het coronavirus? De 3 types van vaccins? Na de vaccinatie? De antwoorden in de folder vaccinatie van de GGC et nummer 40 van Bruxelles Info Santé.

 

Document acties

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« april 2021 »
april
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Agenda
Schattenjachten "Totemus" 03-04-2021 - 03-04-2023 — Ukkel
Digitale eierjacht 03-04-2021 - 18-04-2021 — Ukkel
Aankomende agenda-items...

 

Samen voor groene straten!

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket