Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Nieuws / Het Ukkelse vaccinatiecentrum in de Egide Van Ophemstraat is operationeel

Het Ukkelse vaccinatiecentrum in de Egide Van Ophemstraat is operationeel

! Het is nutteloos om naar de gemeente te bellen of om naar het gemeentehuis te gaan. Het gewest (GGC) en niet de gemeente verstuurt de oproepingsbrieven om u te laten vaccineren en legt de afspraken vast.

De vaccinatie tegen COVID-19 gebeurt op vrijwillige basis, is gratis voor elke burger en is het wapen waarmee we het virus kunnen overwinnen. Dankzij het vaccin kan het lichaam immers antilichamen aanmaken die de viruspartikels helpen te bestrijden en dus uzelf en de personen rondom u te beschermen. De doelstelling is dat minstens 70 % van de Belgische bevolking gevaccineerd wordt om de groepsimmuniteit te bereiken. Het virus zal zich dan minder snel verspreiden en de personen die niet gevaccineerd zijn zullen ook beschermd worden. Zolang de groepsimmuniteit niet bereikt is, is het belangrijk om de voorzorgsmaatregelen te blijven respecteren, een mondmasker te dragen en de hygiëneregels toe te passen, zelfs als u gevaccineerd bent.

De centra en in het bijzonder dat van Ukkel lopen momenteel goed vol, wacht dus niet langer om u in te schrijven. Indien u bij uw inschrijving geen beschikbare tijdsloten ziet, treur dan niet en probeer het later nog eens. Naargelang de levering van de vaccins worden er regelmatig nieuwe afspraakmogelijkheden opengezet.

Momenteel kunt u bij uw inschrijving zien welk vaccin u voorgesteld wordt. U kunt uw vaccin veranderen door uw afspraak voor hetzelfde centrum of voor een ander te wijzigen. Momenteel zijn er 4 vaccins goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau: Pfizer-BioNtech en Moderna, twee vernieuwende vaccins met messenger-RNA, en AstraZeneca en Johnson&Johnson, die vectoren gebruiken om binnen te dringen in de cellen die een typisch eiwit van Sars-Cov-2 produceren en om het immuunsysteem te stimuleren.

U kunt steeds contact opnemen met het Brusselse callcenter op 02/214.19.19 voor gerichte praktische vragen over uw vaccinatie en uw vaccinatieafspraak. Het Brusselse callcenter is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur. Wij raden u aan om in de mate van het mogelijke te bellen tijdens het weekend of na 11.00 uur. Indien u niet in staat bent om u te verplaatsen naar een vaccinatiecentrum, spreek er dan over met uw huisarts zodat u eventueel thuis gevaccineerd kunt worden, ofwel door uw huisarts, ofwel door een mobiel vaccinatieteam.

Wat moet u bij zich hebben tijdens uw afspraak?

 • De bevestiging van uw afspraak en uw identiteitskaart;
 • Een beschermingsmasker.

Hoe verloopt de vaccinatie?

 • Uw temperatuur wordt gemeten aan de ingang van het gebouw;
 • Uw identiteit, uw afspraak en uw COVID-vaccinatiekaart (in geval van de tweede dosis) worden gecontroleerd;
 • Voor de injectie stelt een verpleegkundige u enkele medische vragen om te beoordelen of u geschikt bent om het vaccin te krijgen;
 •  Indien dit het geval is, zal een vaccinator u het vaccin toedienen in uw bovenarm. Het dragen van ruime kledij wordt aanbevolen;
 • Na uw vaccinatie blijft u 15 minuten in de rustzaal om te controleren of er geen allergische reacties optreden;
 • Daarna mag u het vaccinatiecentrum verlaten.

Aandachtspunt:

 • Na de dubbele vaccinatie heeft uw lichaam 10 tot 14 dagen tijd nodig om voldoende antilichamen aan te maken zodat het vaccin u zo goed mogelijk tegen het coronavirus beschermt.

Is het vaccin tegen het coronavirus veilig, rekening houdend met de snelle ontwikkeling ervan?

De COVID-19-vaccins zijn ontwikkeld volgens dezelfde strikte reglementaire vereisten inzake farmaceutische kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid als andere geneesmiddelen. Het vaccin kon zo snel ontwikkeld worden doordat alle betrokken partijen in de wereld (producenten, onderzoekers en regeringen) er samen volledige prioriteit aan geschonken hebben.

Het beheer van het Ukkelse centrum verloopt in samenwerking tussen de gemeente en het Rode Kruis. Dit laatste verzekert de operationele en medische leiding van het centrum. De GGC blijft baas over de verzending van de oproepingsbrieven, de keuze en de levering van de vaccins.

Verschillende burgers hebben zich als vrijwilliger aangeboden om de medische of logistieke teams van het centrum te versterken. De planning wordt opgesteld door het Rode Kruis. Om u in te schrijven: Mobiliss (auth0.com) 

Taxicheques vaccinatie

De gemeente heeft een specifieke voorziening ingevoerd om de verplaatsing van alleenstaanden en minder mobielen naar de vaccinatiecentra te vergemakkelijken. Er zijn taxicheques beschikbaar voor personen die 65 jaar of ouder zijn of een handicap hebben (verminderde zelfredzaamheid van minstens 9 punten). Er wordt concreet een cheque van € 10 toegekend per verplaatsing naar of van een vaccinatiecentrum in het Brussels gewest. De taxicheques worden toegekend door de dienst Sociale Actie (02/899.83.83).

Zich laten vaccineren, dat is niet alleen zichzelf, maar ook de anderen beschermen!

 • Voor meer info over de vaccinatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ https://coronavirus.brussels/nl/jij-bent-een-deel-van-de-oplossing/ - 0494/53.16.31 - 02/214.19.19.

 • Hoe werkt het virus? Hoe werkt een vaccin tegen het coronavirus? De 3 types van vaccins? Na de vaccinatie? De antwoorden in de folder vaccinatie van de GGC et nummer 40 van Bruxelles Info Santé.

 

Document acties