Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Nieuws / Op 1 januari 2021 wordt de gewestelijke maatregel “Stad 30" van kracht: 30 km/h wordt de regel

Op 1 januari 2021 wordt de gewestelijke maatregel “Stad 30" van kracht: 30 km/h wordt de regel

Op 1 januari 2021 wordt 30 km/uur de regel in de straten van onze hoofdstad. Structurele assen (50 of 70 km/uur) en erven (20 km/uur) vormen de uitzondering. Deze maatregel, goedgekeurd werd door de Brusselse regering op 16 juli 2020, is een belangrijke wijziging voor alle inwoners, bedrijven, werknemers en bezoekers van ons gewest.

Waarom (bijna) overal 30 km/uur?

De hoofddoelstelling van het gewest is de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verhogen en het aantal verkeersslachtoffers sterk verminderen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er elk jaar 50 doden of zwaar gewonden door overdreven snelheid. De snelheid 30 km/h is ook voor bestuurders veiliger omdat de autogordel bij een impact perfecte bescherming biedt. Stad 30 zal ook zorgen voor meer rust in de openbare ruimte en minder geluidsoverlast.

30 km/uur, geldt dat voor iedereen?

Ja, en dit krachtens het verkeersreglement: alle weggebruikers moeten de snelheidsbeperking naleving, inclusief bussen, fietsen, steps, ... Dit geldt ook op afgescheiden fietspaden of eigen beddingen. Enkel trams, nood- en prioritaire voertuigen en sneeuwruimers vormen een uitzondering.

Welke wegen en weggedeeltes in Ukkel worden niet omgevormd tot 30 km/uur?

Het gewest en onze gemeente zijn overeengekomen dat 50 km/h in bepaalde wegen of weggedeeltes van kracht zal blijven. Er zal gepaste signalisatie voorzien worden. Het gaat om de volgende wegen: Albertlaan, Brugmannlaan (van het kruispunt Coghen-Schepenij tot het Vanderkindereplein), De Frélaan (uitgezonderd ter hoogte van het kruispunt met Cavell), Dolezlaan (van het kruispunt met de Godshuizenlaan en de Engelandstraat tot nr. 160), Godshuizenlaan, Jean en Pierre Carsoellaan (tussen Dieweg en Visserij), Terhulpensesteenweg (deels), Lorrainedreef, Messidorlaan (tussen Brugmann en Churchill), Prins van Oranjelaan, Sint-Hubertusdreef, Stallestraat (enkel tussen de gemeentegrens en het kruispunt Neerstalle-Ster), Van Beverlaan, Waterloosesteenweg (bepaalde delen), Winston Churchilllaan (uitgezonderd de rotonde) en Wolvendaellaan.,De snelheidsbeperking van 20 km/uur blijft bovendien van toepassing in het twintigtal ervan in onze gemeente.

Meer weten?

Surf naar de website van Brussel Mobiliteit

Document acties