Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Nieuws / Twee Ukkelse scholen winnen de Burgerschapsprijs 2020

Twee Ukkelse scholen winnen de Burgerschapsprijs 2020

De Burgerschapsprijs van de gemeente Ukkel bekroont om de twee jaar elke persoon of elke organisatie waarvan de acties getuigen van een opmerkelijke inzet rond solidariteit, wederzijdse hulp en menselijke waardigheid. De editie 2020 had als ambitie om de initiatieven in de spotlights te zetten die gericht zijn op de hulp aan personen die door de gezondheidscrisis kwetsbaar geworden zijn. Er werden twee prijzen en vijf beloningen uitgereikt.

Er werden elf kandidaturen van burgerinitiatieven ingediend die de sociale exclusie helpen te bestrijden en het welzijn en het samenleven helpen te versterken. Voor elke kandidatuur heeft de jury, samengesteld uit twee leden van het college en vier gemeenteraadsleden, de overeenstemming van de actie met de doelstellingen van de prijs geanalyseerd en zich ervan verzekerd dat ze volledig onbaatzuchtig was. Wegens de kwaliteit van de initiatieven en de voorbeeldige vrijgevigheid van de burgers heeft de jury beslist twee Burgerschapsprijzen uit te reiken en vijf initiatieven te belonen.

Twee Burgerschapsprijzen en vijf beloningen

De jury heeft de Burgerschapsprijs (€ 250) uitgereikt aan de leerlingen van het Koninklijk Instituut voor Doven en Blinden voor hun project voor de verzending van brieven en de uitgave van een dagblad voor de bewoners van een rusthuis. De andere winnaars, de docenten van de Haute École Bruxelles-Brabant (campus De Fré), krijgen hetzelfde bedrag voor de oprichting van een sociale kruidenier voor de levering van onverkochte voedingsmiddelen aan de studenten en hun gezin. Er werden vijf beloningen toegekend aan Frédérique de Saint-Perier voor haar gratis online yogalessen, aan Gaëtan Meuleman voor het ziekenvervoer buiten zijn werkuren, aan het collectief Waste no more voor de bereiding van maaltijden voor daklozen en kwetsbaren, aan Pascale Minner voor haar hulp in het huishouden en bij de boodschappen aan particulieren en haar vrijwilligerswerk in rusthuizen, en aan Grégoire Nicola da Schio voor de samenstelling van een team van vrijwilligers dat actief is in de reiniging van het Raspailpark.

"Deze Burgerschapsprijs 2020 is erg bijzonder. De pandemie heeft de alleenstaanden en kwetsbaren het meest op de proef gesteld. Tegelijkertijd getuigt ze van de grote vrijgevigheid van de mens. Voor twee winnaars en vijf eervolle vermeldingen kende Ukkel honderden kleine gebaren of grotere acties, die allemaal een pluim verdienen”, aldus François Lambert-Limbosch, schepen van Sociale Actie van Ukkel.

 

Document acties